WABP

Wat is het? Wanneer alarm slaan? Aanmelden Huisregels

WhatsApp Buurt Preventie Omval

 Nu ook bij ons in de buurt! Doe je mee?

Logo-ALARM-WAPB-totaal-300x132

Vanaf heden is er ook bij ons in de buurt een WhatsApp BuurtPreventie groep gestart. Dit is een moderne variant van BuurtPreventie, namelijk in de vorm van een WhatsApp groep van maximaal tweehondervijftig leden.

Wat is het?

WhatsApp BuurtPreventie groepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kun je verdachte situaties delen met de bewoners om je heen. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is dit wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. Op die manier is iedereen bij ons in de buurt direct op de hoogte.

Hoe werkt het?
WhatsApp BuurtPreventie maakt gebruik van de ‘SAAR’-methode:

 S  Signaleer  Merk een verdachte situatie op
 A  Alarmeer  Bel 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) en geef door wat je ziet:
– persoonskenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht
– voertuigkenmerken als kleur, merk, type en kenteken
 A  App  Deel je waarneming met de groep en meld dat je hebt gealarmeerd
 R  Reageer  Spreek bijv. de verdachte persoon aan, mits het veilig is en zonder risico!

Hoe kan ik meedoen?

 • Ben je minimaal 18 jaar?
 • Woon je op de Omval, Westdijk of Korte Schermerdijk?
 • En wil je deelnemen aan de WhatsApp BuurtPreventie Omval groep?

Meld je dan aan door DIT FORMULIER in te vullen.


Wanneer alarm slaan?

Je ziet een inbreker?
Bel dan direct 1-1-2 en plaats vervolgens een melding in de WhatsApp groep, zo vergroten we samen de pakkans!

Maar, is het wel een inbreker, of?
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook mensen zijn die vaker in de buurt komen die inbreken. Het belangrijkste om op te letten, is gedrag. Je weet zelf wat ‘normaal’ gedrag is in onze wijk. De tijden en plaatsen dat er bekende, of juist onbekende mensen langslopen. De routes die gereden en gefietst worden. Plekken waar je stilstaat of normaal gesproken doorloopt. Daardoor valt gedrag dat afwijkt extra op. Wanneer je het zogenoemde ‘onderbuikgevoel’ hebt dat er iets niet klopt, kan je 1-1-2 bellen. 003_rb-image-2697643

Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren – als zij de kans krijgen zelfs zorgvuldig – een huis: maken een inschatting hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buiten wat er binnen voor het grijpen ligt. Ze schatten in hoe makkelijk ze weer weg kunnen komen en hoe goed er opgelet wordt door buurtbewoners. Het gedrag dat hierbij hoort, kan jij als buurtbewoner zien.

Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).

Wat kun je doen?
Zie je één of meer van dit soort gedragingen, dan kun je bijvoorbeeld deze persoon aanspreken. Vragen of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal jouw aandacht het onaantrekkelijk maken om nog in te breken. Durf je dit niet, of heb je er een slecht gevoel bij, dan bel je 1-1-2.

Je geeft door wat je ziet en de politie kan dan komen en misschien een inbraak voorkómen. Bovendien is in sommige gevallen het plegen van voorbereidingen voor een inbraak ook al strafbaar. En een inbreker die vast zit, kan niet inbreken!

Wat wil de politie weten?
Belangrijke dingen om door te geven aan de politie zijn: (ingeschatte) leeftijd, lengte, postuur, haarkleur en kapsel, bijzondere of opvallende kenmerken zoals een tatoeage, kleding, eventueel vervoersmiddel (merk, model, kleur en kenteken), of iemand alleen is of samen met anderen, of iemand bijvoorbeeld een tas of een ander voorwerp bij zich heeft. Bel dus 1-1-2. De politie komt liever een keer voor niets, dan een keer te weinig!

1-1-2 bellen, waarom niet?
Na een inbraak blijkt regelmatig dat buurtbewoners getuige zijn geweest van de voorbereiding hiervan. Zij zagen dat de situatie afweek van de norm maar belden de politie niet, omdat zij bang waren dat het ‘toch niets was’. Je hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht eraan komt. De centralist die de 1-1-2-melding aanneemt zal je vragen wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten erheen te laten gaan.

1-1-2 bellen heeft zin!
Een belangrijk deel van de (heterdaad)aanhoudingen die de politie doet, is na 1-1-2-meldingen van burgers!

Het aanhouden van een inbreker op heterdaad is zoveel gunstiger dan een inbraak achteraf oplossen. Niet alleen voor het (potentiële) slachtoffer van de inbraak, maar ook voor de politie. Het is moeilijk om inbraken op te lossen, zeker als er geen getuigen of sporen van de inbreker zijn.
Bron: www.politie.nl


Huisregels

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd op de Omval, Westdijk of Korte Schermerdijk;
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief.
  De politie komt dus alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
 9. Gebruik deze WhatsApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten! Bedankjes, duimpjes, een-op-een berichten, vermiste huisdieren, gevonden voorwerpen e.d. horen niet in deze WhatsApp groep.
 10. Let op: in de WABP App mag je uitsluitend berichten plaatsen die op dat moment van toepassing zijn, achteraf berichten kun je beter in de Omval ChatApp groep plaatsen.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

 1. Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
 2. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de beheerders van deze WhatsApp groep in samenspraak met de politie en gemeente.

inbreker